Pulzushullám mérés. Boso ABI 100 PWV boka-kar index mérő készülékkel. Orvostechnikai eszköz.

A Boka-kar index (ABI) mérése az érrendszer egészségének fontos indikátora, és kulcsfontosságú lehet a perifériás artériás betegségek (PAD) korai felismerésében. Az ABI mérés során a végtagok vérnyomását hasonlítjuk össze, és az eltérések segíthetnek az érfal merevedés, az érelzáródások vagy az artériás rugalmatlanság korai jeleinek felismerésében is akár. A megfelelő ABI érték a jó vérkeringésre utalhat, míg az alacsonyabb értékek PAD-ra vagy más érrendszeri problémákra utalhatnak. Az ABI mérésének jelentősége abban rejlik, hogy lehetővé teheti a korai beavatkozást és akàr a megfelelő kezelést, ezzel akár csökkentve a súlyos kardiovaszkuláris események kockázatát, mint például a szívinfarktus vagy a stroke.

Az elv alapján, amely a 4-mandzsettás szinkron mérési elveket alkalmazza, a PWV pulzushullám sebességet mindkét oldalon méri. Most már nem csak érelzáródásokat, hanem az érfalmerevedést is képes lehet megbízhatóan mérni, és mindezt egy folyamatban és gyorsan teszi meg a legkorszerűbb többmandzsettás mérési technológiával. 


 

A pulzushullám sebesség mérése:
Az artériák rugalmatlanná válása a cardiovascularis rizikó fontos előrejelzője, amely összefüggésbe hozható az életkorral, de számos egyéb tényező is szerepet játszik, például a dohányzás, a diabetes, az atherosclerosis, a dyslipidaemia, a magas vérnyomás és a végstádiumú vesebetegség. A PWV-pulzushullám-sebesség mérési funkció lehetővé teheti akàr az érfalmerevség gyors és biztonságos felismerését, anélkül, hogy más mérési technikára lenne szükség - ez egy készülék, amely többféle információt nyújthat.

Az életkor függvényében a nagy artériák funkcionális és strukturális változásai is megfigyelhetőek lehetnek, de a dohányzás, diabetes, atherosclerosis, dyslipidaemia, magas vérnyomás és végstádiumú vesebetegség is összefüggésbe hozhatóak a pulzushullám sebességének növekedésével, ami magas rizikófaktornak tekinthető, még tünetmentes esetekben is.
A készülék oszcillometrikus mérési elven működik, rögzíti a pulzushullámok által okozott nyomásingadozásokat (oszcillációkat), amit a mandzsetta közvetít, majd a mikroprocesszor kiértékeli ezeket. Ez a mérési módszer előnyös lehet, mivel nem igényel mikrofont vagy dopplert, amelyek pontos elhelyezése nagymértékben befolyásolhatja a mérési eredmények megbízhatóságát.
A négy végtagon végzett egyidejű méréssel a boka-kar-index kalkulációja a boso ABI-100 rendszerrel nagyon precíz és megbízható is lehet akàr. Az eddigi ultrahangos doppleres megközelítés gyakran hibás eredményekhez vezetett a vérnyomás ingadozása miatt, valamint a Doppler-szondás eljárás összetettsége miatt, amely gyakran csak orvosoknak állt módjában elvégezni.
A mérések után az értékek egy USB kábel segítségével továbbítódnak a számítógépre, ahol a kiértékelő szoftver automatikusan kiszámolja az ABI-t. A szoftver lehetőséget biztosíthat az értékek grafikus ábrázolására, valamint egy GDT portot a számítógépes adatátvitelhez.

A boso ABI-rendszer lehetővé teheti a szisztolés vérnyomás egyidejű mérését mind a négy végtagon, amit az egészségügyi szakember és az asszisztens is elvégezhet. A mérés mindössze 1 percig tart, és még a tünetmentes betegeknél is képes lehet felismerni a problémát.A készülék mérési elve oszcillometrikus, és a mérési tartomány a következőképpen alakul:

* Vérnyomás (szisztolés): 60 - 240 Hgmm
* Vérnyomás (diasztolés): 40 - 140 Hgmm

Az PULZUSHULLÁM állapotfelmérő teszt nem orvosi diagnózis és NEM helyettesíti azt! Az állapotfelmérő teszten elhangzottakat az  Alternative Hungary Kft és az Alternative International Kft. termékei nem gyógyítják, nem kezelik. Termékeinket kiegészítő lehetőségképpen ajánljuk.

Forrás:
winterthurmedical.com

 
A tesztmérés díjkötelezett. A díjazás mértéke partner üzletenként változhat. A tesztmérés ára nem tartalmazza minden esetben az elemzést, csak kizárólag a tesztmérő program által alkotott eredmények felolvasását, igény esetén!

Az állapotfelmérést (ami 2023 első negyedévétől egyéb humán egészségügyi szolgáltatásnak fog minősülni és egészségügyi végzettségű személy fogja a tesztmérést elemezni) az üzletben nem az Eladó cég, hanem tőle független vállalkozás (cég) végzi a állapotfelmérő tesztmérést, ami orvosi diagnózisnak nem minősül. Az állapotfelmérő készülékeket NEM forgalmazzuk, gyártjuk, annak mechanizmusáért fellelőséget nem tudunk vállalni.